Położenie | Nazwa lokalizacji | ul. Roździeńskiego 62 |
---|---|---|
Miasto | Piekary Śląskie |
Powierzchnia nieruchomości | Maksymalna dostępna powierzchnia terenu | 422 m2 |
---|---|---|
Kształt działki | czworobok | |
Oznaczenia geodezyjne | Numer działki | 2377/11 |
---|---|---|
Informacje dotyczące nieruchomości | Właściciel | Gmina Piekary Śląskie |
---|---|---|
Aktualny plan zagospodarowania przestrzennego | TAK - uchwała Nr XIX/229/20 z dnia 27 lutego 2020 r. | |
Przeznaczenie w MPZP | 4-MWU - tereny zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej i usługowej |
Forma zbytu | |
---|---|
Sprzedaż prawa własności w drodze przetargu | TAK - ogłoszono pierwszy przetarg na sprzedaż nieruchomości. |
miejsce przetargu | Urząd Miasta Piekary Śląskie, ul. Bytomska 92, pokój 207 |
Data przetargu | 14 stycznia 2025 r., godz. 10.00 |
Ogłoszono pierwszy przetarg nieograniczony na sprzedaż zabudowanej nieruchomości gruntowej położonej w Piekarach Śląskich przy ul. W. Roździeńskiego 62.
Link do treści ogłoszenia o przetargu.
cena wywoławcza nieruchomości: 195.000 zł
Zbycie zabudowanej nieruchomości następuje z uwzględnieniem ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. z 2024 r., poz. 361), przy czym: sprzedaż budynku następuje na warunkach określonych w art. 43 ust. 1 pkt 10 w/w ustawy i korzysta ze zwolnienia od podatku, natomiast sprzedaż gruntu następuje zgodnie z art. 29a ust. 8 ustawy zgodnie z którym z podstawy opodatkowania w przypadku dostawy (sprzedaży) budynku lub budowli trwale z gruntem związanych albo części takich budynków lub budowli nie wyodrębnia się wartości gruntu.
Cena nieruchomości zawiera wynagrodzenie za ustanowienie służebności gruntowej (drogi koniecznej) w wysokości 6.876,93 zł brutto.
Termin przetargu: 14 stycznia 2025 r., godz. 10.00
Termin wpłaty wadium: 8 stycznia 2025 r.
Wysokość wadium: 19.500 zł
MAPA nieruchomości – SIP Miasta Piekary Śląskie.
Szczegółowe informacje:
Wydział Gospodarki Przestrzennej
Urzędu Miasta Piekary Śląskie
ul. Bytomska 92, 41 – 940 Piekary Śląskie
pokój 203, tel. 32 77 61 457